Bel me terug
Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter, en wij bellen u terug.

Tropische condities in wasstraat

Project: Warmteproblemen in autowasstraat
Locatie: Regio Amsterdam
Jaar: 2018
Segment: Utiliteit
Opdrachtgever: Installateur

Voor een installateur zijn wij gevraagd om, vanwege warmteproblemen in een autowasstraat, een TO (temperatuuroverschrijdings)-berekening te maken. Vanwege o.a. een glazen wand van 40 meter lang op de zuidkant van de wasstraat, worden er temperaturen gemeten waar de medewerkers niet goed in kunnen functioneren. Het wordt vaak warmer dan 28 graden.

Doel van de gemaakte TO-berekening is om te onderzoeken welk koelvermogen er nodig is om de autowas- en poetsstraat zodanig te kunnen koelen zodat er geen temperatuuroverschrijding is en de maximale temperatuur 24°C wordt. Tevens is onderzocht hoe groot de temperatuuroverschrijding wordt bij een acceptabel* koelvermogen. 

We gingen bij deze TO-berekening uit van onder meer:

  • Constructiesamenstelling van muren, vloeren, daken en overige
  • Type zonwering
  • Type ventilatie en infiltratie
  • Koeling
  • Warmtebelasting (door apparatuur, personen en verlichting)
  • Dagpatronen (hoeveel mensen werken er gedurende welke uren en welke apparatuur staat wanneer en hoeveel aan)

* Het acceptabele koelvermogen is gebaseerd op het maximaal haalbare (voelbare) koelvermogen bij een koelsysteem met lucht waarbij de inblaastemperatuur maximaal 8 graden lager is dan de gewenste ruimtetemperatuur en het aantal luchtwisselingen per uur 10 bedraagt (10-voudige recirculatie). Bij een lagere inblaastemperatuur en/of een hoger aantal luchtwisselingen neemt niet alleen het koelvermogen toe, maar zal de kans op tochtklachten ook (veel) groter worden.